De Volkskrant - Jan Bang "And Poppies From Kandahar"

26.07.10

Historisch album van Bang 5/5 Star

Diep, heel diep gaat het debuutalbum van sampler Jan Bang. Jarenlange producer- en podiumervaring (hij vormt samen met Erik Honoré de live remixingformatie Punkt) resulteert in een wonderschone droom die spot met muziekwetten.

Uitgestrekte soundscapes van liveoptredens smelt de Noor in een ultieme klankrelativering via betoverende verhaaltjes zonder plot. De zwaar op emotie berustende vocalen van Sidsel Endresen, fluisterende trompetvibraties van Arve Henriksen, Nils Petter Molvær en John Hassel en galmende gitaarpanaroma’s van Eivind Aarset: alles klopt, alles vindt zijn weg in de speelse donkerte van Bang. Heel voorzichtig bouwt hij laagjes op een licht low funky handklapje en dan weer massieve melodie van Wagner.

Dit is een historisch album, niet alleen vanwege de volstrekt hypnotiserende eigenzinnigheid, maar ook dankzij de 45 minuten durende zegetocht van de live-sampler als jazzmuzikant. Hij reflecteert verleden en toekomst. Hoogtepunt is Abdication And Coronation, gebouwd op akkoorden van Schumann, met een subtiele Molvær en door merg en been gaande synthesizerfrasen van Erik Honoré. Niet een opbeurende zomerplaat, maar als de herfst aanbreekt: koptelefoon op, turen naar vallende blaadjes en op repeat drukken.


view source article hereClick here for the Samadhisound reviews archive.samadhisound.com

Website design and build: Rebels In Control, after cover art by Chris Bigg. Art direction: David Sylvian. Banner images from the Hypergraphia book.